Hvorfor Frilandsgris?

…først og fremst fordi jeg er utrolig fascinert av denne arten, og fordi jeg synes de fortjener et liv i frihet på lik linje med andre produksjonsdyr.

Grisen har et sterkt behov for å utforske omgivelsene, rote i jorda og å bevege seg rundt på relativt store areal. Dersom de har tilgang til isolerte hytter/skjul med masse halm kan de trives ute på de kaldeste vinterdagene. Halebiting og liggesår er fremmedord for de produsentene av Frilandsgris som jeg har vært i kontakt med. Mange vil også hevde at mye mosjon og et variert kosthold gir et mørkere og mørere kjøtt med mer smak.

Støle-6666
Snø og minusgrader er ingen hindring for grisen, men vått og vindfullt vær kan være en utfordring for både gris og røkter

Utfordringene med å ha gris på friland er mange. De kan fint bo ute året rundt, men for å hindre næringstap og erosjonsskader på jorda krever de relativt store arealer. I tillegg kan det være krevende å fore og å holde tilsyn med dyrene som bor utendørs hele året.  Grisen er en alteter, og de spiser stort sett alt de kommer over, men de må fores med kraftfor for at de skal få nok næring til å vokse seg store og slaktemodne i en alder av 6-7 mnd. Til tross for dette, og flere andre utfordringer er det flere eksempler på produsenter som har lykkes med Frilandsgris i relativt stor skala, for eksempel Grøstad Gris og Stølsvidda. I Danmark er Frilandsgris en etablert merkevare.

Jeg sier ikke at det er realistisk at alle svineprodusenter skal åpne dørene og slippe grisene fri, men jeg tror det kan være en sunn motvekt til den konvensjonelle produksjonen. Jeg håper det kan gjøre forbrukeren mer bevisst på hva de kjøper, og kanskje det til og med kan bidra til å få opp prisen på svinekjøtt..? Men det er en helt annen diskusjon.

For min del handler det om dyrevelferd. Det koster litt ekstra å fore opp en gris på friland, men takket være bevisste forbrukere kan vi ta igjen de ekstra kostnadene på kiloprisen.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s